Panohommia!

Tällä kertaa, ennen makuuhuoneen remonttikertomusta, ajattelin kertoa hiukan panohommista. Ja nyt sitten kaikki äitin pikku perverssit tirkistelijät siellä kotisohvilla huomio! nämä panohommat eivät tapahdu makuuhuoneessa, vaan ihan jossain muualla. Yksi uusista harrastuksistani on Riik.sjn;N eikun siis oluen paneminen. Joskus villeinä nuoruusvuosina tuli tehtyä useampikin satsi olutta ja viiniä, mutta ei ne laadullisesti mitään juhlatuotteita olleet. Nyt sitten vuosien tauon jälkeen löysin tämän jalon harrastuksen uudelleen. Viime keväänä laitoin ensimmäisen satsin tulille ja käymisprosessi meni jotenkin näin: 1prk coopersin lager uutetta, 23l vettä ja panimo sokeria muistaakseni 800g. Hiivana ihan coopersin oma hiiva. Käyminen alkoi vuorokauden sisällä 23C asteessa. Vuorokauden kuluttua siirsin pöntön viileämpään eli noin 15C asteeseen, jossa olut kävikin hitaasti, mutta varmasti noin 2vkoa. Käymisen hidastuttua selkeästi siirsin pöntön pariksi päiväksi huoneen lämpöön, jonka jälkeen lapposin oluen toiseen astiaan selkenemään. Viikon kuluttua lapposin oluen uudelleen toiseen astiaan, johon olin tehnyt sokeriliuoksen jälkikäymistä varten. Samantien, kun olut oli lapottu astiaan suoritin oluen pullotuksen. Pullot pidettiin huoneen lämmössä pari viikkoa, jonka jälkeen ne siirrettiin viileään kypsymään. Koska oluessa ei pullotus vaiheessa ollut paljoakaan hiivaa mukana, kesti hiilihapon muodustuminen jonkin aikaa, mutta noin kuukauden viileässä olon jälkeen happoja oli mukavasti eli olut oli juomakelpoista. Olut oli väriltään kellertävää ja kirkasta, eikä hiivaa kerääntynyt pulloihin paljoakaan. Maku oli itselleni suuri yllätys aikaisempien kokeilujen johdosta. Tällä kertaa olut oli mielestäni enemmän kuin juotavan makuista. Tästä kokeilusta innostuneena lähdin uuteen koitokseen itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Kaupallinen kuvituskuva

Eli laitoin tiistai-iltana uuden satsin olutta käymään, josta olisi tarkoitus tulla täysmallasolutta. Reseptinä 1prk muntonsin humaloimatonta medium uutetta ja 1prk coopersin lager uutetta sekä vettä ja tietysti coopersin hiiva. Ominaispainon mukaan oluesta tulee n.4,5% eli ihan sopivaa. Tällä kertaa on tarkoitus käyttää olut loppuun huoneen lämmössä. Käymisen loputtua olut saa selkeytyä rauhassa, jonka jälkeen pullotus. Jälkikäyttämistä varten pitää varmaan hommata spraymallasta, ettei tarvitse käyttää sokeria. Voi olla, että uutena vuotena saadaan maistiaisia, jos hyvin käy. Olut nimittäin.

Tulevaisuudessa olisi tarkoitus kokeilla tehdä olutta pelkästään spraymaltaista. Mihinkään mäskäyshommiin ei ole tarkoitus sotkeentua, se kun tuntuu olevan meikäläiselle hiukan liian hankalaa. Noi spraymaltaat saan ehkä just liukenemaan veteen kattilassa ja sitten humaloinninkin ehkä saan jotenkin luonnistumaan. Tarkoituksena olisikin kokeilla yhtä reseptiä, jonka jälkeen sitä voi hiukan muutella ja katsella miten muutokset vaikuttavat lopputulokseen. Mutta aika näyttää tuleeko noista suunnitelmista mitään. Harrastushan sinänsä on aika mielenkiintoinen ja palkitseva vai mitä? 🙂 . Rahallisestihan ei ole merkitystä tekeekö olutta itse vai meneekö city-markettiin ja ostaa lavallisen pirkka olutta. Itse tehden saa sellaista olutta kuin itse haluaa… ainakin toivottavasti….

Ja loppuun jälleen kerran loppukevennys 😉 Miehellä oli ollut ongellmia vatsansa kanssa jo hiukan pidempään ja kun vaivat alkoivat olla haitata jo elämistä, päätti mies mennä lääkäriin. Lääkärissä mies kertoi vaivastaan ja lääkäri rupesi tutkimaan potilasta. Aikansa tutkittuaan lääkäri totesi tilanteen olevan niin paha, että mies tarvitsisi heti supon….. No miehen ei auttanut muuta kuin kumartua eteenpäin ja antaa tohtorin hoitaa homman. Kuinka ollakkaan kun lääkäri setä rupesi laittamaan suppoa paikalleen, luiskahti se ulos välittömästi. Lääkäri hiukan ihmetteli ja rupesi uudestaan työntämään suppoa paikalleen. Taas suppo luiskahti pihalle, eikä lääkärin auttanut muuta kuin yrittää kolmannen kerran ja taas sama homma, suppo luiskahti pois. Tässä vaiheessa lääkäri totesi, että ehkä on parempi mennä kotiin ja antaa vaimon laittaa suppo paikalleen. Mies meni kotiinsa ja kertoi vaimolleen mikä oli tilanne. Vaimo tuumasi, että ei siinä mitään, housut kinttuun ja pyllistämään. Mies teki niin kuin vaimo käski ja vaimo asetti vasemman kätensä miehen ristiselän päälle ja oikealla rupesi laittamaan suppoa paikalleen. Kuin ihmen kaupalla suppo meni sisälle heti ja mikä ihmeellisintä se pysyi siellä. Mies rupesi ihmettelemään, että miten se vaimo nyt noin taitavasti homman osasi hoitaa, kun ei tohtori saanut mitään aikaiseksi. Silloin mies muisti, että lääkärissä ollessaan hän oli tuntenut kahdet kädet lantiollaan kun lääkäri asetti suppoa……………….

Ja ei muuta kuin TSEMPPISTÄ!!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: